Harjoituksia
Jotta voit yhdistyä todellisuuteen ja sen eri ulottuvuuksiin, on sinun avattava mielesi, päästettävä irti omasta totuudestasi, joka mahdollisesti on vain köyhä mielipide, ja nöyrryttävä tutkimaan. Mielenmuutos alkaa päätöksestäsi. Vain oppilasta voi opettaa.
Sivu on jaettu useisiin eri harjoitteiden kategorioihin.
Aluksi esimerkillistän erilaisia tilanteista riippumattomia harjoituksia. Nämä ovat yleismaallisia mielen harjoituksia, joilla pyritään myötätuntoisempaan ja tietoisempaan asenteeseen ja vuorovaikutustapoihin.
Kirjoitan meditaatiosta ja hiljentyneessä tilassa toteutettavista täsmäharjoituksista.
Erilaiset kehon harjoitukset ansaitsevat oman osionsa,
kuten myös hengitysharjoitukset.
12 ominaisuusparia
Alla oleva lista on Elisabeth Haichin kirjasta Vihkimys. Se on mitä vahvin lukusuositus! Kyky saada oma egonsa, eli mieltymyksensä ja tottumuksensa, kuriin, mahdollistaa itsettömyyden sanan positiivisessa merkityksessä. Se mahdollistaa neutraalin tilan, josta käsin voi toimia kaikista parhaimmalla tavalla. Alla oleva lista puhuttelee niitä haastavia valintoja elämässä, jossa meitä haastetaan arvioimaan suhdettamme voiman eri puoliin. Syvemmällä tasolla nämä ajatukset tarjoavat hyödyllisen viitekehyksen oman persoonan rajoitteita ja mieltymyksiä kartoittamaan, matkalla itsensä moitteettomaan autenttisuuteen – joka on ristiriitainen käsite!
Vastaus on hetkessä
puhuminen – vaikeneminen vastaanottavuus – vastustuskyky vaikutuksille totteleminen – hallitseminen nöyryys – itseluottamus salamannopeus – harkinta kaiken omaksuminen – erottamiskyky varovaisuus – rohkeus minkään omistamattomuus – kaiken hallinta mihinkään sitoutumattomuus – uskollisuus itsensä näyttäminen – huomaamattomaksi jääminen kuoleman halveksunta – elämän kunnioitus välinpitämättömyys – rakkaus Valitsin viivan ( – ) näiden vastinparien välille kuvastamaan jatkumoa. Esimerkiksi absoluuttista vaikenemista tai kuoleman halveksuntaa ei kokemuksessa ole olemassa.
Tilanteesta riippumattomat harjoitukset
Dialogisuus
Utelias, ihmettelevä, kuunteleva, kunnioittava, myötätuntoinen. Sen sijaan vuorovaikutusmalli, joka pakottaa osalliset omaan muottiinsa ei ole vuorovaikutusta laisinkaan.
”Tämä on totuus.” ja ”Näin sen tulee olla” ovat dogmaattisen mielen suljetun systeemin perusorientaatio. On helppoa keskustella jonkun kanssa, joka on mieleltään avoin ja ihmettelevä. Sen sijaan sulkeutuneiden mielten kanssa on mahdotonta olla tasavertaisessa vuorovaikutuksessa. Epätasa-arvo johtaa kommunikaation ja oppimisen köyhtymiseen – asetti ihminen itse itsensä ylempään taikka alempaan asemaan, tahi toiset ihmiset.
Kysy siis paljon kysymyksiä ja hävitä itsestäsi tuomitsevaisuus ja arvottaminen. Tule tyhjäksi, niin osaat kuunnella. Ja kun osaat kuunnella, ihmiset avautuvat sinulle. Avaudu prosessissa itsekin, sillä kenenkään ei tarvitse olla keskustelussa oikeassa. Dialogisuus mahdollistaa lähestymistavan ymmärrykseen, joka rakentuu vuorovaikutussuhteissa pienistä totuuden palasista kerrallaan. Huomaat varmasti, kuinka tällainen lähestymistapa eroaa eräänlaisesta ”ylhäältä alas”-orientaatiosta, jossa vuorovaikutus rajoittuu vallitsevan systeemin paradigmaan.
Näkökyky
Voitko uskoa, ettet näe pelkästään silmilläsi? Silmät näkevät vain varsin rajallisen määrän valoa tässä filmissä, jota kutsumme maailmankaikkeudeksi. Vielä vähemmän näet, jos projisoit rakkaudettomia ajatuksia/valheita/harhoja näkemääsi maailmaan. Siinä suhteessa näkökykysi kapenee. Silti valoa riittää, ja jos haluat kokeilla jotain elämää mullistavaa, opi näkemään mielelläsi! Valo nimittäin lisääntyy näkemässäsi maailmassa, kun koet siihen suurempaa yhteyttä. Voit harjoittaa mieltäsi eräänlaisella rukouksella/mietelauseella, jonka voit antaa upota syvälle mieleesi. Tämä on vain jokin muoto ajatukselle, jonka intentio on tehdä mieli jälleen tietoiseksi yhteydestään ympäröivään todellisuuteen. Sen saa kukin runoilla, miten tahtoo.
Kaikki, mitä näen, tapahtuu Maailmankaikkeuden luojan mielessä.
Olen tämän olevaisuuden sisällä.
Minussa on kyky aistia ja nähdä sen todellisuus.
Kaikessa, voin nähdä elämän valon.
Ja Valo on.
Rakkaudesta.
Hiljennyn katselemaan ja näkemään sen.
Kuuntelen elämää
antaessani itseni, ja mieleni, takaisin todellisuuteen,
Harjoituksen idea on luopua niistä merkityksistä, joilla maailman saa näyttämään todella ankealle ja antaa tila näkökyvylle, joka ei arvota todellisuutta, vaan yksinkertaisesti paljastaa sellaisen maailman, joka on kokoajan läsnä ja nähtävissä, ja ilahduttaa yhteyden kautta siihen.
Toisten näkeminen itsenäsi
Miten tämä pitäisi ymmärtää? Ajattelen, että tätä kannattaa ajatella positiivisena projisointina, eräänlaisena uteliaana luottavaisuutena, joka pyrkii ymmärtämään toista siitä perusolettamuksesta, että toisen ajatukset, toiveet, tarpeet ja unelmat ja niiden motiivit perustuvat samaan lähtökohtaan kuin omat. Kyse ei kuitenkaan ole projisoinnista siinä mielessä, että tämä mielen harjoitus ei tiedä mitään. Projisointi tietää, harhaisesti, ja on mielen tapa kommunikoida ja tehdä itselleen näkyväksi jotain, jota ei ole vielä täysin ymmärretty. Se on sisäistä kommunikointia.
Tämän harjoituksen tarkoitus on kuitenkin mahdollistaa yhä enemmän kommunikointia itsesi ja muiden välillä.
Tietenkin me toteutamme onneamme, identiteettiämme ja maailmankuvaamme omalla tavallamme, mutta motivoiko sitä prosessia kuitenkin jokin sama peruslähtökohta?
perustuvat Jos on totta, niin kuin varmasti on, ja jos ei ole, niin se tulee todistetuksi vääräksi – että kaikkia ihmisiä yhdistää sama motivoiva voima ja tahto. Jokin tai jotkin samankaltaiset perusmotiivit, joiden ympärille on rakentunut enemmän tai vähemmän monimutkaisempia mielen- ja persoonanrakenteita.
Toisten näkeminen itsenäsi
Kehon harjoitukset
Hengitysharjoitukset
Hengitys on laajalti henkisissä harjoituksissa sovellettu keskittymisen ankkurointityöväline. Hengitys ei tarjoa ainoastaan ajattelusta ja analyysistä vapaata aktiviteettia, vaan energisoi mieli-keho-systeemiä mahdollistaen laajentuneen ja kohottuneen tietoisuudentilan. Prana, tai energia, jolla pystytään lataamaan kehoa ja auraa, mahdollistaa pääsyn todellisuuden tasoille, jonne pääseminen vaatii siinä määrin vapaata energiaa, ettei kaikkien ole helppo päästä niihin ilman ylimääräistä potkua.
Mieli, joka kykenee hiljentymään ja keskittymään, siirtyy luontaisesti syvemmille olevaisuuden tasoille, mutta harjaannuttamatonta mieltä saattaa helpottaa erilaiset ”taikatemput”.
Holotrooppinen hengitys
Holotrooppisen hengityksen lanseeraajana pidetään tšekkoslovakialaista transpersonaalisen psykoterapian kehittäjää, Stanislav Grofia. Hän oli ensimmäisiä länsimaisia psykedeelisen psykoterapian edelläkävijöitä, ja hyödynti työssään tajuntaa laajentavaa psykotrooppista ainetta, LSD:tä. Kun LSD luokiteltiin laittomaksi huumausaineeksi, ei hän jonkin aikaa enää voinut käyttää ainetta terapiamuodossaan, ja lähti selvittämään luontaisia mahdollisuuksia laajentuneen tajunnantilan saavuttamiseksi. Hän oli tehnyt huomion, että monet LSD:tä nauttineet ihmiset hengittivät tavallista intensiivisemmin. Sittemmin hän todensi, että intentionaalinen syvähengitys mahdollistaa samankaltaisen tajunnantilan kuin LSD. Nykyään psykedeelien käyttöarvoa tutkitaan terapiassa. Tulokset ovat lupaavia.
Mutta niin ovat hengityksenkin tulokset!
Holotrooppisessa hengityksessä voidaan työskennellä suuremmissa ryhmissä tai pareittain. Ainakin yksi istuu ja valvoo vieressä, mahdollisuuksien mukaan myös muistuttaa hengittäjää hengittämään, kunnes syvähengitys automatisoituu. Ihminen voi aluksi kokea suurta vastustusta korkeamman energiatason ja laajentuneen tajunnantilan saavuttamiseksi. Sen vuoksi tässä työssä käytetään usein melko äänekästä ja intensiivistä musiikkia, jonka on tarkoitus kannustaa hengittämiseen, sekä myös ympäristön äänien hälvenemiseen.
Mitä paremmin hengittäjä pystyy antautumaan prosessille, joka avautuu oikean intention saattelemana ihmisessä, sitä onnistuneempi sessio luultavasti on.